covid-19 – Akdeniz Sözlük
2019-ncov olarak bilenen coronaviridae ailesinden olan virüse dünya sağlık örgütü tarafından verilen nihai isimdir.

artık kendini burnumuzun dibinde hissettiriyor. en yakınlarda ortaya çıkmaya başladı.
Sevdiklerimizi, sağlığımızı, yaşamımızı,eğlencemizi,eğitimimizi elimizden alan lanet olası bir hastalık. 2021e kadar devam eden bir süreç olacaktır tahminimce. 2023 e kadar kendisini ara ara gösterecektir. 2022 ortaları sonrası kesin olarak bitmesini düşündüğüm ve umut ettiğim virüs.
corona virus disease 2019.

virüsler normalde canlı sayılmazlar. çoğalabilmek için hücreye ihtiyaç duyarlar. bu arkadaş da insan hücresi seviyor. önce hasta ediyor. sonra zatürre' ye yol açıp boğuyor. yaptıkları bu da yol açtıkları daha fena. hastalanan kişiyi süründürüyor. ona temaslı olanları da 10 gün karantinada alıkoyuyor. işin var mı, unut. düğünün mü var, ertele. iş görüşmen mi var, geçmiş olsun. öyle dandik bir iş.

kötüleşenlerin hastaneleri doldurması da cabası. ekonomik etkilerine ise girmiyorum.

hayatımızı bitirdi be. valla sıkıldım artık. bir senedir ne çekilmez çilemiz varmış.
türkiye genelinde hala normalmiş gibi karşılanan durum.
başlarda yaşadığım bir olayı anlatmak isterim.
2020 nisan sonu mayıs başlarıydı
havalimanında zorunlu olarak ateş ölçer makinesinin olduğu yere götürüldük. neymiş efendim uzak doğu uçuşundan gelenleri oraya götürmek zorunluymuş. şimdi bu virüs çıktığı günleri varsayarsak eğer, ben ondan 15 gün önce de uzak doğu uçuşundan gelmiş biri olarak o makineye götürülmedim. üstelik maske istediğimde gittiğiniz ülke için maske verilmemektedir dendi. şimdi maskeyi takmayanı dövüyorlar.
makinenin oraya geldiğimizde bilgisayarın başında ki kadın uyuyordu. ateşim kaç benim diyerek zatı güzelliği güzellik uykusundan uyandırdığım için sinirli bir şekilde ateşin olsaydı makine beni uyarırdı dedi. kafasını masaya geri koyarak uyumaya devam etti. bizde geçtik gittik.
ayrıca şu an ateş ölçer makineleri de kalktı bilginize.


daha da trajikomik örneği şudur ki uçakta ki türkler maskeyle seyahat ederken öksürmesi geldiğinde ve konuşmak istediklerinde maskeyi ağızlarından çıkarıyor. hala ! hocam ben seni maskeli de duyuyorum çıkarma o maskeyi.

bu gibi örnekler ve virüse yaklaşımdan dolayı biz bu virüsü kapmaya yemin etmiş gibi bize gelmesini bekliyoruz ve capslerle günümüzü geçiştiriyoruz. hala antikor üretmemiş olmamın imkansızlığına şaşarak hayatıma devam ediyorum.
dilerim daha aydın ve ileri görüşlü insanların sesleriyle beraber bir an önce gerekli önlemleri alır ve tekrardan insan gibi yaşamaya devam ederiz. bizden zaten bir cacık olmaz da en azından salatalık statüsünü alır da bir şeylerin önemini idrak ederiz.