sigarayı bırakmak – Akdeniz Sözlük
azimli sıçan duvarı deler diyip motivasyonunuzu bozmayın sonradan kendiniz için içmediğinizi toplum popüleritesi yüzünden içtiginizi fark ediyorsunuz (spesifik) paranız cepte kalır
dönem dönem yeltenip sonrasında "aman bee" diyip tekrar başa döndüğüm eylem. sigara olmayınca her yemek sonrası tatlı ihtiyacı hissedip adeta yemeğe bir nokta koymaya çalışıyorum bu da sigaradan daha da zararlı bir durum oluyor..
bazı tiplerin hiçbir şeye bağımlılığım yok diyebilmek için ara ara yaptığı eylem. ( kendine sallamak )
gerçekten bırakanlara, hiç başlamamış olanlara laf yok tabi.
tamamen insanın kendi nefsine olan hakimiyetine dayanır. eğer birey gerçekten bırakmak istiyorsa bunu başarır, boş bahaneler üretip kendini kandırmaz.
teori ve eylemin farklı olduğunu gösteren durumlardan birisidir. içmesi güzel, getirisi/götürüsü değildir.
bir türlü beceremediğim ama covid sayesinde korkudan azalttığım madde. tek seferde bırakabilene saygım sonsuz büyük irade.
çelik gibi iradeye sahip olan şahsimi hiç zorlamamış olan zehir. efsanelere konu alan "arkadaşların zorla sigara içirirse sakın içme oldumu guzum, he mi eşşolueşek" repliğini birebir yaşadım ve ciddi ciddi arkadaş zoruyla lise 2 de bu zehiri kullanmaya başladım. tam 6-7 sene durmadan içtim, bazen günde 1.5 pakete kadar yükselttiğim oluyordu ve el alışkanlığıda yapıyordu haliyle. zaten bıraktıktan hemen 3 gün sonra tekrar başlayanlar el alışkanlığını 'aşamadıkları' için tekrar istemeye istemeye geri dönüyorlar bu maddeye. ama bende öyle olmadı çünkü herhangi birşeyi anında kafada halledip(ego) üstesinden gelebildiğim için cebimde kalan son 2 dal cigarayıda cebimden çıkarıp avucumun içine koydum ve her bırakan kişinin bırakamayanlara anlattığı gibi bende 2-3 saniye avucumdaki cigaralara bakıp " neden içiyorum ki ulan, sebebi de yok, al sana bombe" dedim ve sonra yolun ortasındaki çöpe fırlattım. neredeyse 2 yıl olacak. 1 ocak 2019, yılbaşı gecesinden sabaha karşı 4-5 sularında bırakmıştım. sırf o tarihi bozmamak için başlamıyorum bazen. takıntılı olmak işe yarıyor yani biraz da :)
bazen bir şey oluyor, bakıyorsun hayatta senin için bissürü şey farklı anlamlara geliyor. farklı şeylerden keyif almaya başlamışsın, başka şeyler tatmin ediyor seni. önceden sarıldığına burun büküyorsun şimdi.
bir gün boynun üşüyor atkı arıyorsun. bi bakıyorsun en son ne zaman makyaj yaptığını hatırlamıyorsun. sıklıkla giydiğin tshirtü alalı 7 yıl geçmiş mesela. eskimiş. haftalardır dışarı çıkmıyorsun, kedinle televizyon izliyorsun akşamları.
parfüm kokmak istemiyorsun, kimse buram buram parfüm kokmasın istiyorsun! güzel değil sadece temiz görünmek istiyorsun. temiz hissetmek için beslenme tarzını değiştiriyorsun ama farketmeden işte, her geçen gün hassaslaşan miden yüzünden!
bir sabah uyanıyorsun okula, işe, antrenmana, dershaneye gidiyorsun dönüp yatağa girdiğinde gün boyu hiç sigara içmediğini farkediyorsun.
ben sigarayı bırakmadım. bir gün oldu içmiyordum işte. hayatım değişti ama yavaş yavaş sonradan farkettim.
ben 16 yıl içtim. 12 sene önce bıraktım ve 12 yıldır 1 nefes dahi çekmedim. size tavsiyem arada bir içerim vs. olayına girmeyin. diğer ayndan 25 kilo aldım ve veririm dedim ama verilmiyor. pandemi gelince spor salonları kapandı üyelikler yandı. ben de eve kürek makinesi aldım hayırlısı diyorum.