tercih döneminde öğrenci ve ailelere yol gösterecek tavsiyeler – Akdeniz Sözlük
1- tercihler puana göre değil başarı sıralaması dikkate alınarak yapılmalıdır. çünkü her yıl sınav puanlarına karşılık gelen sıralamalar değişebilmektedir.

2- tercih edilecek bölüm öğrencinin ilgi ve yeteneklerine göre belirlenmelidir. i̇lgi ve yetenekleri keşfetme konusunda danışmanlık hizmeti alınması süreci kolaylaştıracaktır.

3- tercih listesi oluşturulurken öğrencinin puan ve sıralaması geride dahi olsa ilk tercihlerde hedeflenen üniversite ve bölümlere yer verilmelidir. bununla birlikte tercih listesine, nasıl olsa gelmez düşüncesi ile sonradan 'keşke yazmasaydım' denilebilecek üniversite veya bölümler eklenmemelidir.

4- öğrenciler tercih yapmadan önce bir tercih aralığı belirleyerek buna göre sıralama yapmalıdır. bu tercih aralığı oluşturulurken başarı sıralamasının yanında ulaşım, yurt imkânı, kampüs özellikleri, üniversite tarafından sunulan etkinliklerin niteliği, kariyer fırsatları, ekonomik durumun yeterliliği gibi kriterler de göz önünde bulundurulmalıdır.

5- öğrenci kendi isteğine göre tercih yapmalı; tercihlere arkadaş çevresi veya aileye göre karar verilmemelidir.

6- üniversiteye yerleştikten sonra her şeyin biteceği gözüyle bakılmamalıdır. aksine hangi üniversite ve bölüm olursa olsun öğrenmeye devam etme amaçlanmalıdır. gelecekte hayal edilen şartlarda çalışmak ve yaşamak için öğrencilerin bulundukları bölümde bir fark yaratmaları esastır.

7- öğrenciler tercih edecekleri bölümü seçerken neye ilgi duyduklarını, nerede daha verimli olabileceklerini ve o bölümün istihdam durumlarını değerlendirmelidir. öğrencinin kendine nasıl bir işte, nasıl bir ortamda ve hangi saatlerde çalışmak istediğini sorarak tercihlerini buna yönelik belirlemesi önemlidir.

8- mezuna kalmak yani sınava tekrar hazırlanmaya karar vermek de bu sürecin bir parçasıdır. bu karar verilirken öncelikle bu yılki sınavda hedeflenen puanın alınamamasının sebebi araştırılmalıdır. öğrencinin hayatında büyük bir değişiklik, bir kayıp veya başka bir travmatik olay yaşanmış olabilir. sınav esnasındaki bir rahatsızlık veya şanssızlık sebebiyle öğrenci performansını gösterememiş de olabilir. böyle bir durumda, tekrar hazırlanmak iyi bir yol olarak düşünülebilir. buna karar verilirken öğrencinin yeterli çalışıp çalışmadığı ve sonraki yıl için çalışma motivasyonuna ya da bir amaca sahip olup olmadığı değerlendirilmelidir.